Środki zaradcze na recenzje trądziku różowatego

Sofi »11 grudnia 2014, 15:07

  • Odpowiedz z cytatem

Re: apteczny krem ​​na trądzik różowaty - czy jest skuteczny?

bambucha »12 grudnia 2014 10:35

  • Odpowiedz z cytatem

Re: apteczny krem ​​na trądzik różowaty - czy jest skuteczny?

Lucy ”, 13 grudnia 2014 r. 03:45

  • Odpowiedz z cytatem

Re: apteczny krem ​​na trądzik różowaty - czy jest skuteczny?

Natalia Kitik »13 grudnia 2014, 12:33

Sofi, ze wszystkich kremów na trądzik różowaty, które wypróbowałam, moim ulubionym jest Lierac - Lierac Apaisance Fluide Anti-Rougeurs. Krem ma dość lekką konsystencję i nie pozostawia na twarzy uczucia nadmiernego tłustości - w przeciwieństwie do większości innych środków na ten problem. Działanie kremu nie jest oczywiście magiczne, ale jest pewien efekt - dobrze radzi sobie z zaczerwienieniem i podrażnieniami skóry, stwarza przyjemne uczucie chłodu na twarzy. Jeśli będziesz go regularnie używać, naczynia staną się mniej widoczne - przynajmniej ten krem ​​na mnie działa.

Avene ma też dobry krem ​​na trądzik różowaty - Avene Diroseal, pomaga, może nawet skuteczniej niż poprzedni krem, ale jest zbyt ciężki w konsystencji, chociaż jeśli ten element Cię nie przeraża, powinieneś spróbować. I jeszcze jedno - Avene Diroseal lepiej nakładać punktowo tylko na obszary problemowe - wydaje mi się, że zawiera zielony pigment.

Również rosyjska marka Kora w profesjonalnej serii New Line posiada linię produktów dla skóry wrażliwej ze skłonnością do naczynek. Wyznaję, ta linia mnie zaintrygowała - opiera się na składnikach ziołowych, witaminach, substancjach biologicznie czynnych, czyli tak naprawdę wszystko jest naturalne i zdrowe. Podstawą kompleksu terapeutycznego jest ta sama dobrze nam znana witamina C i rutyna, ekstrakty z kasztanowca i czarnej porzeczki, zielona herbata. W serii są tylko dwa produkty - tonik i krem. Próbowałem aplikować go latem, ale na lato krem ​​też okazał się tu trochę tłusty, powinienem spróbować na mrozie.

Jako alternatywę dla kremów możesz wypróbować żel Troxerutin - jest to preparat czysto leczniczy, ukierunkowany również na walkę z żylakami i trądzikiem różowatym, dodatkowo wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i może być stosowany zarówno na twarzy, jak i na ciele.

No i kolejną opcją do naturalnej pielęgnacji skóry trądzikowej jest stosowanie odpowiednich olejków eterycznych - rozmarynu, cyprysu, neroli, róży, cytryny, geranium. Mogą również wzmacniać ściany naczyń krwionośnych i ogólnie działać tonizująco na skórę. Olejki eteryczne można dodawać do maseczek na twarz - na przykład 1 łyżka. łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany, dodać 1-2 krople olejku eterycznego. Możesz zrobić tonik na bazie olejków eterycznych - na 1 szklankę czystej wody - 12 kropli dowolnego z wymienionych olejków lub ich mieszanki. Lub można wykonać masaż olejkami eterycznymi - w tym celu miesza się je z olejkami bazowymi w ilości 30 ml olejku bazowego - 5 kropli olejku eterycznego.

  • Odpowiedz z cytatem

Re: Pharmacy krem ​​na trądzik różowaty - czy jest skuteczny?

Tanuryk »17 grudnia 2014, 16:20

  • Odpowiedz z cytatem

Re: Pharmacy krem ​​na trądzik różowaty - czy jest skuteczny?

podruga1971 »23 grudnia 2014, 16:13

  • Odpowiedz z cytatem

Re: Pharmacy krem ​​na trądzik różowaty - czy jest skuteczny?

KarKar »2 stycznia 2015, 18:22

  • Odpowiedz z cytatem

Re: Pharmacy krem ​​na trądzik różowaty - czy jest skuteczny?

Kot »04 czerwca 2016, 18:30

  • Odpowiedz z cytatem

Re: Pharmacy krem ​​na trądzik różowaty - czy jest skuteczny?

Lenoma »16 października 2019 19:32

trądzik różowaty - w recenzjach kosmetyków

Marka: na liście 305 marek więcej.

Recenzje „Couperose” dla wszystkich marek kosmetyków

Znaleziono 262 recenzje

Mandy_Lane
gdzieś Aktywny członek

Proponuję spojrzeć na podkład znanej koreańskiej marki Elizavecca.

Tak więc, Elizavecca T-Rawing Foundation (SPF 50+ PA +++)

Podkład pozwala stworzyć lekkie, niewidoczne krycie na skórze twarzy, jednocześnie maskując wszelkie nierówności. Ze względu na bardzo lekką płynną konsystencję produkt nie tworzy na twarzy efektu maski ani uczucia „filmu”. Dopasowuje się do odcienia skóry, zapewniając świeży i zdrowy wygląd. Zawiera składniki nawilżające, które uelastyczniają i wygładzają skórę, zapobiegają jej wysuszaniu i łuszczeniu. Skutecznie chroni przed negatywnym działaniem promieni słonecznych.

Doskonale odżywia, nawilża i zmiękcza przesuszoną skórę

dzięki unikalnym cząsteczkom odpychającym światło skóra jest niezawodnie chroniona przed promieniowaniem ultrafioletowym

zwalcza otępienie, pomaga kontrolować zamglenie

zmniejsza negatywny wpływ stresu,

zapobiega tworzeniu się wolnych rodników

# 9 - jasny beż z różowym odcieniem

# 11 - naturalny beż

Wybrałem dla siebie odcień 9, który wydawał mi się bardziej odpowiedni dla mojej karnacji. Przypomnę: mam tłustą, porowatą cerę ze wszystkimi oznakami wrażliwej. Ma skłonność do wysychania i złuszczania się w zimnych porach roku, czerwienieje pod wpływem czynników zewnętrznych. Jest, zwłaszcza na skrzydłach nosa.

Shade 9 to doskonale zbalansowana mieszanka beżowych i różowych pigmentów. To nie jest świnka różowy kolor, którym czasami grzeszą różowe odcienie.

Konsystencja jest lekka, krem ​​jest płynny i trudno go rozprowadzić palcami. Do nakładania lubię używać pędzla lub gąbki.

Powłoka jest lekka, ale gładka. Wykończenie jest żywe, naturalne. Nie ma wyraźnego mokrego połysku ani matowego wykończenia. Bardzo podoba mi się ten efekt..

Który nie podkreśla porów ani puchu, ale dobrze wyrównuje ogólny koloryt skóry. mój nie pokrywa się całkowicie, wtedy dodatkowo używam korektora.

Naked Skin / С Elizavecca T-Rawing Foundation (SPF 50+ PA +++)

Niestety krem ​​był niestabilny w ciepłe dni. Po dwóch godzinach twarz zaczyna błyszczeć, a niedoskonałości są częściowo wyeksponowane (krem odciska się na ekranie smartfona i bardzo mocno, trzeba go ciągle przecierać serwetką.

W chłodne dni krem ​​lepiej się zachowuje, a makijaż utrzymuje się przez około pięć godzin bez widocznych zmian..

Podkład Elizavecca T-Rawing Foundation (SPF 50+ PA +++) utwardzam proszkiem wykończeniowym bezpośrednio po aplikacji. Pozwala to na wydłużenie trwałości nawet przy wysokich temperaturach powietrza.

Nie mogę powiedzieć, że krem ​​bardzo mnie uszczęśliwił lub rozczarował. Myślę, że lepiej będzie się zachowywał na skórze suchej lub normalnej, a posiadacze typów tłustych powinni zwrócić uwagę na inne produkty.

Z płynem do demakijażu nie ma problemu - ton usuwam olejem hydrofilowym. Zmywa się szybko i bez pozostałości.

Nie zatyka porów i nie powoduje stanów zapalnych.

P. S.: oceniam krem ​​na trzy, przypadkowo włożyłem 4, teraz nie mogę edytować

[Edytowane przez autora 27 kwietnia o 19:27]

Valeria
Gość w Moskwie

o kosmetykach Christina 18 listopada 2019

Środki z serii Bio Phyto pomogły mi w pielęgnacji skóry problematycznej. Oczywiście połączyłem, wziąłem inne preparaty Christiny na cerę tłustą, nawet trudno jest cokolwiek wyodrębnić, wszystko działa w sposób złożony, ale najważniejsze jest to, że jest wynik. Po sześciu miesiącach na tym kosmetyku zapomniałam o czarnych plamach, skóra jest matowa, zniknął połysk i wysypki. Stare ślady trądziku zniknęły bez śladu. Stwierdzam, że nie pomyliłam się z kosmetykami, profesjonalnymi produktami do każdej skóry.

Komentarze Czy opinia jest pomocna? Tak 2 Nie 0

przystań
Gość w Moskwie

Chcę podzielić się wrażeniami z tej marki.Kupiłam rozmiar salonowy w Ameryce (krem i maseczka po 200 ml): krem ​​Predermin, maska ​​Predermin (nie ma jej już w linii, ale jest zamiennik) Wszystko to dla mamy.Dla siebie - tonik Intral, maska ​​Purifiant i coś jeszcze. nie pamiętam.

Chciałem napisać o serii wiekowej Purifiant, której mama używa od ponad 3 lat. Efekt jest niezwykły, twarz ma opuchniętą, maska ​​jakoś sobie z tym poradziła. twarz wydawała się kurczyć, chtoli szło. Potem był krem. To połączenie dla skóry starszej (powyżej 60 lat) było tylko darem niebios. Stopniowo zmarszczka gładzizny ustąpiła (nie od razu, gdzieś w 6-7 miesięcy). Typ skóry tłustej, z rozszerzonymi porami, w okolice nosa i policzków, wszystkie te niedoskonałości są dokładnie wygładzone, wyrównane. Rozumiem, że to nie jest zabieg, ale efekt jest bardzo, bardzo zauważalny. Planuję się przeszczepić do tej serii (46). Jedyne czego się boję. kup w Rosji. z jakiegoś powodu te same słoiki bardzo różnią się jakością :) I tak radzę! Warte swojej ceny.

Komentarze Czy opinia jest pomocna? Tak 2 Nie 0

Asiyat
Gość w Zjednoczonych Emiratach Arabskich

Witam, pracuję nad tymi kosmetykami od dłuższego czasu, bardzo mi się podoba szczególnie czyszczenie, próbowałem różnych marek Talgo.dr Reno efekt taki sobie

Przed zakupem należy skonsultować się z salonem, jest dom i żeby pracować nad tymi kosmetykami trzeba mieć wykształcenie medyczne silne leki

Posiadają dobre peelingi ABr do liftingu z pigmentacji. Dla skóry problematycznej jest też peeling i pielęgnacja domowa Bardzo lubię mycie z witaminą C, zastępuje tonik i krem, moja cera jest tłusta a także daje odporność i rozjaśnia przebarwienia oraz jest krem ​​z wit.C światło nie tłuste Moi klienci też lubią serum pod oczy oto C i biorepay fusion crem q10 multiwitaminowy tonik serum. Dla skóry wrażliwej ze spokojną czerwienią wystarczy prawie 250 ml na 2 lata. CO JEST GŁÓWNE WAŻNE, ABY ZNALEŹĆ MISTRZA LITERACYJNEGO.

Komentarze Czy opinia jest pomocna? Tak 3 Nie 0

Natasza
Ekspert w Czelabińsku

Dziewczyny, wszystkim polecam ten tonik! seria „Ogród Morski”.

Butelka z dużym korkiem, 300ml. Szyja jest uszczelniona, więc starannie przepływa przez mały otwór.

Epicki tytuł: Kojący tonik do twarzy do nieestetycznej czerwonej skóry

Kapilarne gwiazdy na twarzy - - nadają skórze nierównomierny czerwonawy odcień. Bezalkoholowy tonik z leczniczymi ekstraktami z alg, zmiękczający i kojący. Morszczyn brunatny był od wieków używany w kosmetologii do normalizacji krążenia krwi. Kasztanowiec, chmiel i olej z pestek winogron zapobiegają zastojom krwi w naczyniach włosowatych. Olejek eteryczny z mięty pieprzowej w połączeniu z witaminą C odświeża i usuwa niepożądane przebarwienia. Tonik daje uczucie miękkości i elastyczności, wyrównuje koloryt i doskonale koi.

NA ZEWNĄTRZ: Tonik ma bardzo piękny turkusowy kolor, zapach jest świeży, morski, bardzo przyjemny. Doskonale czyści, jeden z najlepszych toników w mojej pamięci. Delikatny, bardzo przyjemny w dotyku, daje uczucie świeżości i miękkości. Na zimne dni świetna opcja.

Bardzo, bardzo polecam.

Mandy_Lane
gdzieś Aktywny członek

Mam tłustą skórę wrażliwą. Zmienia kolor na czerwony (lub niebieski) od ekstremalnych temperatur, wiatru i aktywnej mimiki twarzy. Naczynia są miejscami bardzo widoczne (skrzydełka nosa, policzki), a czasami silnie odstają na tle światła ogólnego. Mam w wywiadzie zapalenie skóry, które ma nawyk wracać zimą i jednocześnie daje mi wiele nieprzyjemnych minut. Ponadto zimą używam peelingów i muszę manewrować między wrażliwymi obszarami a miejscami egzemy. Oprócz środków regulujących pracę gruczołów łojowych stosuję kosmetyki farmaceutyczne w celu zmniejszenia wrażliwości na i z. A w tym poście opowiem o kremie, który dość dobrze pomaga mi uregulować sytuację..

Bioderma Sensibio to program do pielęgnacji skóry wrażliwej. Składa się z rozbudowanej linii produktów do mycia skóry (w tym demakijażu), kilku kremów do skóry wrażliwej i podrażnionej, pudru w proszku, kremu BB, a także dodatkowych produktów pielęgnacyjnych (dezodorant, antyperspirant, maska ​​itp..). Linia ta została mi polecona przez kosmetologa i zeszłej zimy dostałam krem ​​Bioderma Sensibio AR, ale aktywnie z niego korzystam od drugiej połowy tego roku, bo od zeszłej zimy przetrwały mi produkty marki Avene (o nich pisałam wcześniej).

Krem określany jest jako hipoalergiczny, bez substancji zapachowych i barwników w swoim składzie

Kompozycja na pudełku jest wydrukowana bardzo małym drukiem i po prostu nie można zrobić lepszego zdjęcia. Lista składników na rosyjskiej stronie marki różni się od tego (i dość uderzająco). Ale kompozycja z mojego pudełka prawie całkowicie pokrywa się z tym, co jest napisane na francuskiej stronie marki:

woda / woda / woda, parafina płynna / olej mineralny / huile minerale, gliceryna, trimelitan tridecylu, palmitynian glikolu, trójgliceryd kaprylowy / kaprynowy, olej rzepakowy / rzepakowy / huile de colza, triceteareth-4 fosforan, fruktolowy glyigosacharydy, złożone, brevetarateé daf, stearynian peg-2, glikol propylenowy, kwas glicyretynowy, glikol pentylenowy, akrylany / krospolimer akrylanu alkilu c10-30, 1,2-heksanodiol, glikol kaprylowy, edta disodowa, guma ksantanowa, ekstrakt z kiełków glicyny soja (soi), alantoina, laminaria ekstrakt z ochroleuca, ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego, wodorotlenek sodu, ekstrakt z liści Camellia sinensis, niebieski 1 (CI 42090), żółty 5 (CI 19140), kwas cytrynowy. [bi 527]

Mylę się z tymi kompozycjami, ale co to jest?.

Krem naprawdę nie ma żadnego zapachu, nieważne jak wąchałem, nic nie złapałem.

Pod względem gęstości jest raczej przeciętna, nie tłusta.

Nie wchłania się od razu, po raz pierwszy (około 10 minut) po aplikacji na skórze wyczuwalny jest cienki film. Nie jest lepki, ale wilgoć jest wychwytywana przez palce. Wizualnie wcale tego nie widać

Pierwotnie krem ​​Bioderma Sensibio AR stosowałam jako pielęgnację na noc, ponieważ serum Biobalance Marinella nakładałam w ciągu dnia. Ale później włączyła go do pielęgnacji na dzień, na przemian z emulsją przeciw zaczerwienieniu Avene podczas okresów regeneracji skóry między peelingami..

Oczywiście nie jest to środek na sos, nie ma natychmiastowej redukcji zaczerwienień. Ale następnego ranka po mechanicznym czyszczeniu praktycznie nie ma czerwonych plam w miejscach uszkodzeń skóry. Krem znacznie zmniejszył wrażliwość mojej skóry i znacznie lepiej wchłania kwasy. Regeneracja po peelingach (Jessner i Innovation Peeling 11% Icon Skin) jest znacznie szybsza i bez pojawienia się zaczerwienień. Nie ma ogólnego nadmiernie czerwonego odcienia skóry, występuje lekki różowy odcień. Wiem, że Bepanten jest zwykle polecany do regeneracji skóry, ale zatyka pory na mojej skórze, jeszcze zanim całkowicie się zregeneruje. Mojej skórze wystarcza nawilżenie kremem Bioderma Sensibio AR, peelingów praktycznie nie ma (tylko po mechanicznym oczyszczeniu kwasami), a one szybciej znikają. To właśnie ten krem ​​pomógł mi poradzić sobie z wrażliwością skóry, która powstała po przetestowaniu serum na noc Icon Skin do cery tłustej (napisał post o tej linii).

Krem nie wpłynął na dostępne cyjanotyczne i bordowe gwiazdki, tutaj trzeba być realistą i nie wymagać od kremu niemożliwego. Zostali ze mną.

I kolejny taki moment. Cienkie czerwone naczynka na nosie i pod oczami, które zawsze miałem, patrząc z bliska, są widoczne, ale nie zepsuły ogólnego obrazu i nie można ich było w ogóle zobaczyć pod barwnikiem. Ale czasami z nieznanego powodu wydawały się być zaognione i pojawiały się na skórze jako szkarłatna siatka, którą trzeba było dodatkowo zagruntować korektorem. Teraz nie ma czegoś takiego - są naczynka, ale nie ma takiego nagłego wyjścia z cienia.

W porównaniu z podobnym produktem Avene, to według moich obserwacji krem ​​Bioderma Sensibio AR działa trochę szybciej. Jest to podrażnienie, które znika w ciągu jednego dnia lub krócej. Reakcja na zmiany temperatury nie jest tak ostra jak wcześniej, ale prawdopodobnie ma też zalety Avene.

Jestem zadowolona z kremu oczywiście nie cieszy się jedwabistą konsystencją, kwiatowym aromatem i nie ozdabia toaletki pięknym opakowaniem, ale działa, a to najważniejsze.

Okres testowania: od lutego 2018 okresowo, od połowy jesieni - prawie na bieżąco

Cena: 1100 rubli

12 kremów na trądzik różowaty na twarzy: recenzje, ocena najlepszych maści na trądzik różowaty - skuteczne leki

Couperose to choroba, w której mikrokrążenie w górnych warstwach naskórka jest zaburzone, w wyniku czego pękają drobne naczynka, a na powierzchni tworzy się mała czerwona siatka.

Choroba objawia się nie tylko pajączkami, ale także pojawia się pieczenie, skóra staje się czerwona, zwiększa się wrażliwość skóry właściwej. W większości przypadków na brodzie, policzkach i nosie pojawia się zaczerwienienie. Jeśli nie zaczniesz leczyć choroby w odpowiednim czasie, później trądzik różowaty będzie postępował, a twarz zostanie całkowicie pokryta drobną czerwoną siateczką. Aby temu zapobiec, konieczne jest zrozumienie przyczyn problemu, a także dobranie środków, które pomogą w leczeniu choroby.

Cechy manifestacji

W początkowej fazie trądzik różowaty objawia się zaczerwienieniem w niektórych obszarach skóry właściwej, któremu towarzyszy uczucie pieczenia, wrażliwość. W efekcie zmniejsza się elastyczność skóry, pękają naczynka, a na twarzy tworzy się widoczny defekt w postaci siatki naczyń krwionośnych..

Trądzik różowaty wyróżnia się następującymi cechami:

  • na powierzchni skóry właściwej pojawiają się małe pajączki;
  • w większości przypadków naczynia włosowate pękają na policzkach i skrzydłach nosa;
  • guzki stają się jaskrawoczerwone lub bordowe;
  • z czasem guzki rosną i mogą osiągnąć rozmiar 1 cm.

Przy pierwszych objawach choroby konieczne jest rozpoczęcie leczenia.

Przyczyny rozwoju

Pracownicy medyczni zapewniają, że przyczyną rozwoju choroby są predyspozycje genetyczne człowieka. Istnieją jednak inne czynniki, które mogą wpływać na objawy trądziku różowatego:

  1. Regularne spożywanie napojów zawierających alkohol. Na przykład czerwone wino ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne, co negatywnie wpływa na naskórek..
  2. Palenie lub inne złe nawyki są również przyczyną rozwoju sieci naczyniowej na twarzy, ponieważ nikotyna ma szkodliwy wpływ na układ krążenia organizmu.
  3. Zbyt ostre lub gorące potrawy mogą powodować pękanie naczyń włosowatych.
  4. Osoby podatne na rozwój trądziku różowatego nie powinny długo przebywać w zimnym klimacie, ponieważ nagłe zmiany temperatury wpływają również negatywnie na naskórek..
  5. Należy unikać nadmiernej ekspozycji na słońce lub promieniowanie ultrafioletowe na skórze, ponieważ promienie słoneczne negatywnie wpływają na naczynia krwionośne skóry.
  6. Częste spożywanie gorącej czekolady lub kawy jest jedną z przyczyn powstawania zaczerwienień, ponieważ te pokarmy zwiększają przepływ krwi do twarzy.
  7. Innym powodem rozwoju choroby jest wyczerpanie nerwowe i regularne sytuacje stresowe..

Trądzik różowaty można również wywołać niewłaściwie dobranymi kosmetykami pielęgnacyjnymi lub całkowitym brakiem środków pielęgnacyjnych. Nie zapominajmy, że choroby układu odpornościowego mogą mieć destrukcyjny wpływ na naczynia włosowate i naczynia krwionośne naskórka, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na stan zdrowia całego organizmu..

Jak leczyć

Konieczne jest rozpoczęcie leczenia na początkowym etapie manifestacji, czyli gdy tylko zaczęło pojawiać się zaczerwienienie. Im szybciej rozpocznie się leczenie, tym korzystniejszy będzie wynik. W początkowej fazie choroby możesz radzić sobie z chorobą w domu, używając specjalnych kosmetyków i postępując zgodnie z zaleceniami, które zostaną podane poniżej.

Jeśli problem nie zostanie rozwiązany w odpowiednim czasie, wzmocnienie statków w domu nie będzie możliwe..

Zalecenia dotyczące leczenia:

  1. Nie wykonuj agresywnych zabiegów chemicznych na skórze, peelingów, kriomasaży itp. Nie należy również parować skóry, uciekać się do kontrastującego mycia i oczyszczania peelingami z dużymi środkami ściernymi.
  2. Kosmetyki pielęgnacyjne nie powinny zawierać gruboziarnistych cząstek, które mogą uszkodzić naskórek..
  3. Witaminy takie jak PP, kwas askorbinowy, A i E należy przyjmować regularnie.
  4. W domu możesz używać kosmetyków, maseczek lub kremów, które zawierają kompleksy mineralne i witaminę C..
  5. Dobrze byłoby użyć toników na bazie wywarów ziołowych lub przetrzeć twarz zieloną herbatą.
  6. Konieczne jest stosowanie kremów nawilżających z spf, które ochronią naskórek przed negatywnym działaniem słońca. Zimą wystarczy SPF 15, a latem najlepiej wybrać najlepszy krem ​​z filtrem SPF powyżej 30-50.
  7. Powinieneś ponownie przemyśleć swoją dietę, ponieważ w przypadku trądziku różowatego konieczne jest wykluczenie pikantnych, słonych lub pikantnych potraw.

O maseczkach oczyszczających w domu przeczytasz w tym artykule..

Dermatolodzy często przepisują nie tylko leczenie miejscowe, ale także tabletki doustne.

Główne leki to:

  1. Ascorutin to zestaw witamin, który pomaga wzmocnić ściany naczyń krwionośnych. Czas przyjmowania leku określa lekarz na podstawie obrazu klinicznego choroby.
  2. Vicasol to syntetyczna witamina K potrzebna również skórze. W wyniku stosowania leku zwiększa się elastyczność skóry i poprawia się mikrokrążenie krwi.
  3. Troxevasin - kapsułki, które są najczęściej przepisywane razem z kremem na ciężkie choroby.

Leki te można kupić w aptece, ale nie należy uciekać się do samoleczenia, ponieważ dawkowanie i czas trwania leczenia powinien przepisać lekarz.

Niezbędne składniki kremów i maści

Głównymi lekarstwami są kremy i maści. Konieczne jest stosowanie tylko tych produktów, które naprawdę mogą pomóc w leczeniu dolegliwości, dlatego należy zwrócić uwagę na skład kremu.

Składniki, które muszą być obecne w leku przeciwkaperozowym:

  1. Ekstrakty roślinne i ekstrakty z roślin. Główne rośliny lecznicze to rzepak, winogrona, orzechy włoskie i kasztanowiec zwyczajny. Te składniki aktywne usprawniają procesy metaboliczne w komórkach naskórka, poprawiając tym samym mikrokrążenie w naczyniach krwionośnych.
  2. Kwas hialuronowy, gliceryna - dodatkowo nawilżają naskórek, uelastyczniają i uelastyczniają skórę.
  3. Witaminy A, C, E, K i PP. Kompleksy witaminowe pomagają wzmocnić ściany naczyń krwionośnych, przywrócić elastyczność skóry. Staje się miękki i gładki.
  4. Naturalne ekstrakty z mimozy, cytryny, kasztanowca itp. Składniki te pomagają pozbyć się pajączków, poprawiają cerę i wygląd.
  5. Kolagen i elastyna. Składniki te dodaje się do kremu, aby nadać skórze właściwej jędrność i elastyczność..

Nie należy używać kosmetyków, które zawierają:

  • olej eukaliptusowy;
  • aloes;
  • kochanie;
  • alkohol lub kamfora;
  • mentol;
  • konserwanty i sztuczne aromaty.

Jak wybrać odpowiedni lek przeciwdziałający naczyniom krwionośnym

Wybierając krem ​​leczniczy, należy zwrócić uwagę na skład. Musi zawierać powyższe składniki aktywne. Nie będzie też zbędne, jeśli produkt zawiera naturalne masło shea, kukurydzę lub oliwę z oliwek..

Na rynku produktów kosmetycznych prezentowane są zarówno drogie produkty wiodących marek, jak i te budżetowe, dzięki czemu każdy może wybrać produkt najbardziej odpowiedni dla siebie..

Kupując produkt kosmetyczny, należy zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia. To musi być normalne, w przeciwnym razie zepsuty produkt nie tylko nie przyniesie korzyści, ale może również pogorszyć sytuację..

Poniżej rozważymy ocenę najpopularniejszych i skutecznych leków przeciwzapalnych..

Niedrogie i skuteczne kremy przeciwzapalne

Zacznijmy od przeglądu najlepszych kremów ze środków budżetowych, ponieważ wśród niedrogich produktów są przyzwoite, które doskonale radzą sobie z chorobą naczyniową..

Ocena budżetowych funduszy przeciw couperom:


Kosmetyki rosyjskiego producenta Cora dały się poznać jako skuteczny środek w walce z trądzikiem różowatym. Krem chroniący naczynia włosowate do skóry dba o skórę właściwą, a także zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych i naczynek. Produkt zawiera ekstrakty roślinne, fitooleje, witaminy i pantenol. Wszystkie te składniki pomagają poprawić stan skóry i przedłużyć jej młodość. Produkt należy stosować minimum miesiąc, po czym efekt będzie dobrze widoczny. Narzędzie kosztuje około 450 rubli.

Dr Taffi

Sądząc po recenzjach w sieci, możemy dojść do wniosku, że jest to jeden z najskuteczniejszych środków, ponieważ w składzie znajdują się oleje roślinne z nagietka, masła shea, wyciągi z rumianku i aloesu, a także witamina C.Wszystkie te składniki są najlepszym sposobem na złagodzenie zaczerwienień i wzmocnić ściany naczyń krwionośnych. Najlepiej stosować krem ​​w ciągu trzech miesięcy. Produkt kosztuje około 350-400 rubli.

Zatrzymaj Cuperoz SOS

Krem Stop trądzik różowaty pomoże w krótkim czasie uporać się z problemem, poprawi stan skóry właściwej i wzmocni naczynia krwionośne. Produkt zawiera masło shea, pantenol i witaminy. Ponadto krem ​​zawiera lipidy i ma właściwości ochronne przed słońcem. Przybliżony koszt kremu to 550-600 rubli.

Troxevasin

Jest to niedrogi produkt sprzedawany w każdej aptece. Produkt zawiera witaminę C i rutynę. Krem dość szybko wchłania się w głąb naskórka i ma wyraźne działanie lecznicze. Efekt zabiegu można zaobserwować już po tygodniu regularnego stosowania preparatu. Krem polecany do leczenia dużych zmian. Przybliżony koszt produktu to około 200 rubli.

Maść heparynowa

Wiele osób stosuje heparynę w leczeniu trądziku różowatego, ponieważ ma ona działanie przeciwzakrzepowe i pomaga rozpuszczać przekrwienie skóry w skórze. Jak pokazuje praktyka, heparyna jest dobrym produktem leczniczym, a efekt jej stosowania zauważalny jest po dwóch tygodniach. Produkt kosztuje nie więcej niż 100 rubli.

Avene Diroseal (Aven Diroseal)

Lepiej jest stosować Dirozeal po konsultacji ze specjalistą, ponieważ kompozycja zawiera silne składniki, takie jak hesperydyna metylochalkon i siarczan dekatronu. Składniki te intensywnie działają na skórę, wyzwalając procesy odnowy naskórka. Produkt polecany jest dla dziewczynek z typem skóry suchej, ponieważ krem ​​posiada gęstą konsystencję, która może zatykać pory. Krem należy nakładać na noc. Koszt środka zaradczego to około 1000 rubli.

Ocena najlepszych markowych kremów

Przyjrzyjmy się teraz ocenie markowych kremów, które są najbardziej skuteczne i popularne..

Wypożyczanie markowych kremów z trądziku różowatego

Uriage Roseliane Creme krem ​​przeciw zaczerwienieniu
Krem łagodzi i nawilża podrażnioną skórę właściwą, usuwa zaczerwienienia, poprawia wygląd skóry, usuwa uczucie suchości naskórka. Produkt zawiera wodę termalną, która odświeża i zmiękcza skórę. W składzie znajduje się również cerasterol - 2F, naturalny ekstrakt z żeń-szenia, drobinki maskujące widoczne niedoskonałości naskórka. Produkt jest hipoalergiczny i zalecany do stosowania dwa razy dziennie. Koszt kremu to około 800 rubli.

Lierac Apaisance Fluide Anti-Rougeurs

Po zastosowaniu tego środka skóra właściwa staje się elastyczna i wyrównana. Dodatkowo składniki ziołowe w składzie zwalczają zaczerwienienia, maskują je i dodatkowo nawilżają skórę. Składnikami aktywnymi produktu są ekstrakty z alg, gliceryna i zielone pigmenty, które maskują zaczerwienienia na skórze. Dla uzyskania najlepszego efektu krem ​​należy nakładać minimum 3 miesiące. Narzędzie kosztuje około 2000 rubli.

La Roche Posay ARRosaliac Intense

To serum w kremie ma wyraźne działanie terapeutyczne, usuwa zaczerwienienia i leczy stany zapalne. Narzędzie pomaga wzmocnić ściany naczyń krwionośnych, poprawia mikrokrążenie w komórkach, poprawia cerę. W składzie znajdują się takie substancje jak woda termalna, gliceryna, ambofenol i inne. Produkt należy stosować minimum 3 miesiące. Koszt produktu w aptekach wynosi od 1000 do 1500 rubli.

Vichy (Vichy Idealia PRO)

Krem posiada konsystencję serum, dzięki czemu szybko się wchłania i wnika w głąb naskórka, poprawiając ukrwienie naczyń. Dodatkowo serum działa liftingująco, łagodzi stany zapalne i usuwa łuszczenie na skórze. Krem kosztuje około 1200 rubli.

Antirougeurs FORT

Produkt odpowiedni dla skóry wrażliwej, posiada lekką konsystencję, dzięki czemu szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego połysku. Krem pomaga radzić sobie z zaczerwienieniami, stanami zapalnymi, poprawia ukrwienie naczyń włosowatych i działa kojąco. Przybliżona cena kremu wynosi od 1200 do 1500 rubli.

Aby uzyskać kojące maski na twarz, przeczytaj link.

Bioderma Sensibio ARCream

Krem działa natychmiastowo. Po aplikacji produktu zaczerwienienia są znacznie zmniejszone, a skóra wygląda zdrowo i świeżo. Produkt może być stosowany jako baza pod makijaż, gdyż posiada lekką formułę, która nie pozostawia tłustego filmu. Składnikami aktywnymi produktu są gliceryna, ekstrakt z alg, witaminy i wosk pszczeli. Musisz używać kremu przez co najmniej trzy miesiące. Koszt środka zaradczego to około 1500 rubli.

Przepisy ludowe na leczenie

Oprócz kosmetyków możesz skorzystać ze sprawdzonych domowych receptur, które są równie dobre, a czasem nawet lepsze niż kosmetyki komercyjne..
Środki ludowe:

Maska imbirowa


Imbir poprawia krążenie krwi, zmniejsza stany zapalne i zaczerwienienia. Aby przygotować maskę, należy wziąć mielony imbir około 5 gramów, wymieszać ze 100 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać. Codziennie nakładaj schłodzoną maskę wacikiem na dotknięte obszary.

O przygotowaniu maski na trądzik w domu przeczytasz w tym materiale..

Balsam z octu jabłkowego

Ocet działa antyseptycznie, uruchamia procesy odnowy komórek skóry. Balsam przygotowuje się w prosty sposób: ocet miesza się z wodą w stosunku 1: 4. Powstały produkt należy smarować dotknięty obszar 1-2 razy dziennie..

Zielona maska ​​z glinki

Zielona glinka działa uspokajająco, łagodzi obrzęki i poprawia krążenie. Rodzaje gliny można znaleźć tutaj. Aby przygotować maskę, musisz wziąć 1 łyżkę. zieloną glinkę i rozcieńczyć wodą do gęstej śmietany. Maskę należy wcierać w dotknięte obszary skóry właściwej, moczyć przez 5-10 minut, a następnie spłukać wodą.

Przeczytaj o najlepszych ekspresowych maseczkach na twarz tutaj.

Wybierając składniki do przygotowania masek, należy unikać agresywnych składników, takich jak cebula, musztarda, owoce cytrusowe, sól itp..

Wideo

Film o przyczynach i leczeniu trądziku różowatego.

wnioski

  1. Podstawową przyczyną trądziku różowatego są predyspozycje genetyczne.
  2. Aby uzyskać najlepszy efekt terapeutyczny, należy zrewidować dietę, wykluczyć z menu pikantne, pikantne i tłuste potrawy.
  3. Konieczne jest jak najszybsze rozpoczęcie leczenia, aby choroba nie postępowała..
  4. Powinieneś wybierać kremy, które (np. Krem Antikuperosis) zawierają ekstrakty roślinne, olejki, witaminy.
  5. Leki należy stosować przez co najmniej 2-3 miesiące.

Zobacz nasze codzienne wybory najlepszych produktów kosmetycznych

Jak leczyć trądzik różowaty i trądzik różowaty: 4 prawdziwe historie

Jak usunąć siateczkę naczyniową na twarzy i co zrobić, aby się nie powtórzyła? Cztery dziewczynki leczą trądzik różowaty i trądzik różowaty w klinice Lazerjazz.

Trzech naszych czytelników z wyraźną siecią naczyniową na twarzy (i redaktor Lena Korenkova, która również ma tę siatkę, choć nie tak wyraźną), zgłosiło się do dermatokosmetyk Yulianny Anatolyevna Kulturbaeva w klinice Lazerjazz, aby przepisać przebieg procedur. Po drodze zorientowaliśmy się, jak należy (a nie trzeba) dbać o skórę skłonną do zaczerwienień.

Raya Altasheva, 39 lat

Historia: „Zaczęło się 5 lat temu. Najpierw na kościach policzkowych i policzkach od czasu do czasu zaczęło pojawiać się dziwne swędzenie, które nasilało się w upale (przez to przestałem kochać lato). Następnie pojawiły się zaczerwienienia i żyły naczyń krwionośnych. Z biegiem czasu było ich więcej. Podkład nie radzi sobie z maskowaniem. ”

Dr Yulianna Kulturbaeva: Widzimy wyraźny wzorzec naczyniowy - trądzik różowaty, utrzymujące się zaczerwienienia na policzkach i brodzie, obrzęki. Rozpoznanie: rumieniowo-teleangiektatyczny podtyp trądziku różowatego. Możliwym powodem jest to, że Raya nie używała kremu SPF. Kapilary rozszerzyły się na tle promieniowania ultrafioletowego.

Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele powodów, dla których występuje trądzik różowaty lub trądzik różowaty. Couperozę można wywołać poprzez stosowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych lub steroidów, światło słoneczne i niskie temperatury, peelingi i laserowe odnawianie powierzchni, urazy tkanek miękkich, a nawet otyłość. Rozwój trądziku różowatego wiąże się z predyspozycjami genetycznymi, upośledzoną regulacją neuroendokrynną, zaburzeniami równowagi hormonalnej (podwyższony poziom estrogenów) i patologiami żołądkowo-jelitowymi (helicobacter pylori występuje u 67% pacjentów).

Jest jeszcze więcej czynników, przeciwko którym postępuje trądzik różowaty i trądzik różowaty (pogoda, stres, jedzenie, sauna, praca w gorących pomieszczeniach, na przykład w kuchni). Amerykańscy eksperci sugerują trzymanie notatnika i śledzenie czynników wywołujących zaczerwienienie twarzy w konkretnym przypadku. Na przykład: „7 lutego piłem wino - płonę”. Te wyzwalacze powinny być możliwie najniższe. Trądzik różowaty i trądzik różowaty można również pomylić z kontaktem i oparzeniem słonecznym, toczniem rumieniowatym i zupełnie normalną cechą indywidualną: jaskrawym rumieńcem u młodych dziewcząt. Tylko lekarz może ustalić, na co dokładnie cierpisz.

Jaka jest różnica między Couperose a Rosacea?

Couperosis nie jest chorobą, ale terminem przyjętym w kosmetologii, co oznacza rozszerzenie śródskórnych naczyń krwionośnych. Objawia się cienkimi czerwonymi naczynkami włosowatymi, zwykle w okolicy skrzydeł nosa i policzków. Często rozwija się u osób z powierzchownie położonymi naczyniami z powodu dziedziczności.

Trądzik różowaty to przewlekła, nawracająca choroba zapalna skóry. Przejawia się w postaci utrzymującego się zaczerwienienia w środkowej części twarzy (policzki, nos, podbródek) i wymaga systematycznego leczenia. Szczyt zachorowalności przypada na 30-60 lat. Istnieją różne rodzaje trądziku różowatego. Jeden z nich, podobnie jak Rai, jest rumieniowo-teleangiektyczny - towarzyszy mu trądzik różowaty.

Metody estetycznego rozwiązania problemu (usunięcie naczyń) są takie same. Ale aby ustalić, co spowodowało patologię - trądzik różowaty lub trądzik różowaty - konieczne jest, aby po zakończeniu zabiegów naczynia włosowate nie pojawiły się ponownie (a przynajmniej nie pojawiły się tak szybko). Kompetentny kosmetolog, diagnozujący trądzik różowaty, skieruje pacjentkę do gastroenterologa, neurologa, ginekologa-endokrynologa.

Dr Yulianna Kulturbaeva

Schemat leczenia Raya: co najmniej 4 zabiegi z użyciem aparatu BBL (Broad Band Line). Po każdej sesji zalecana jest terapia LED. To zabieg po laserze mający na celu przywrócenie i przyspieszenie gojenia tkanek. Łagodzi obrzęki i zaczerwienienia, poprawia odporność i jakość skóry.

Marina Kirillova, 46 lat

Historia: „Statki o niewielkich odstępach były moją cechą od dzieciństwa. Odkąd pamiętam, po wysiłku fizycznym moja twarz zapłonęła szkarłatnym płomieniem. Około 10 lat temu pojawiła się sieć kapilarna. Zrobiłam kurs procedur fotograficznych. Okropnie bolało, ale pomogło. Potem naczynia znowu zaczęły kiełkować, ale wspominając doznania podczas zabiegu, opóźniłam wyjazd do kosmetyczki. Może nie będzie to boleć tak bardzo na nowoczesnych urządzeniach? ”

Dr Yulianna Kulturbaeva: Naczynia są rozszerzone na policzkach, nosie, czole i brodzie. Na tle zaczerwienienia powstał obrzęk. Marina ma taką samą diagnozę jak Rai - trądzik różowaty (podtyp rumieniowo-teleangiektatyczny, przebieg umiarkowany).

Nasilenie bólu podczas zabiegu uzależnione jest od obszaru i stopnia nasilenia sieci naczyniowej. Zasada działania wszystkich urządzeń zwalczających ten problem jest podobna: naczynia nagrzewane są do temperatury, w której koagulują. Jednak nowe platformy IPL mają wbudowane potężne systemy chłodzenia, które pomagają zmniejszyć ból. W Lazerjazz usuwamy patologie naczyniowe (trądzik różowaty, trądzik różowaty, naczyniaki krwionośne i inne nowotwory) za pomocą aparatu BBL amerykańskiej firmy Sciton.

BBL posiada certyfikat FDA i jest jedyną maszyną IPL, która ma 2 żarówki błyskowe (zmniejsza ryzyko poparzenia). Ponadto ma wbudowane filtry i działa precyzyjniej i wydajniej na naczyniach..

Średnio kurs składa się z 3-5 zabiegów w odstępie 3-4 tygodni. Makijaż można nałożyć natychmiast po BBL, ponieważ urządzenie nie narusza integralności skóry. Ale przez następny dzień lub dwa na twarzy może pojawić się obrzęk. (Z reguły policzki są opuchnięte.) Dlatego fototerapia nie powinna być wykonywana bezpośrednio przed ważnym wydarzeniem..

Jeśli mieszkasz w centralnej Rosji, kurs BBL można wziąć o każdej porze roku. Jeśli wybierasz się do kraju, w którym świeci słońce, ostatnią procedurę najlepiej wykonać tydzień lub dwa tygodnie przed podróżą..

Wizyta w Marinie: minimum 4 zabiegi BBL i terapia LED.

Bela Kaloeva, 35 lat

Historia: „Couperose pojawił się, gdy miałem 15-16 lat. W wieku 26 lat obraz stał się dość smutny. Zrobiłem kurs... chyba zabieg fotograficzny? Na policzkach naczynia włosowate zniknęły, az jakiegoś powodu nos stał się jeszcze bardziej czerwony. Lekarz powiedział, że to trudny, nieprzewidywalny obszar, aw moim przypadku: „To po prostu nie pomogło”. Machnąłem na to ręką, ale od tego czasu naczynia na nosie stały się jeszcze jaśniejsze i trzeba coś z tym zrobić ”.

Dr Yulianna Kulturbaeva: Podejrzewam, że trądzik różowaty pojawił się w okresie dojrzewania z powodu braku równowagi hormonalnej. Ale sytuacja nie jest typowa. Blizna utworzyła się z tyłu nosa. Bela nie pamięta, jakim aparatem usunięto naczynia, ale myślę, że był to laser neodymowy. Przy złych parametrach pozostawia podobne blizny.

Sensowne jest użycie lasera neodymowego do usuwania tylko dużych (do 3 mm średnicy) głęboko położonych naczyń. W przypadku cienkich naczynek lepiej nadaje się BBL. Dlatego czasami łączymy dwa urządzenia w jednym kursie: jeśli twarz ma zarówno sieć kapilarną, jak i parę wystających naczyń.

W przypadku trądziku różowatego i trądziku różowatego ważne jest, aby w pielęgnacji domowej stosować środki wzmacniające ściany naczyń krwionośnych. Niemal każda marka kosmeceutyczna posiada linię dla skóry skłonnej do trądziku różowatego i trądziku różowatego - z bisabololem, D-pantenolem, witaminą C, ekstraktami z arniki, kasztanowca, pąków buka i aloesu.

Nie ma sposobu, aby kupić całą linię - przynajmniej do dotychczasowej pielęgnacji dodaj serum z wysokim stężeniem witaminy C i pamiętaj o stosowaniu kremu z filtrem SPF przez cały rok. Na wakacjach noś kapelusz z szerokim rondem.

Przydział dla Bela: co najmniej 4 sesje BBL i terapia LED. Możliwe, że zostanie wykonana procedura Fractora RF w celu usunięcia blizn.

Lena Korenkova, 28 lat

Opis: „Na zdjęciach nie widać globalnego zaczerwienienia ani sieci naczyniowej. Ale zawsze zauważyłem: koledzy z klasy i koledzy z klasy mają beżową skórę, podczas gdy moja jest różowa. Po praniu - ogólnie szkarłatny. I na pewno nie jest to reakcja na kosmetyki..

Podczas gdy ja walczyłam ze stanem zapalnym i rozszerzonymi porami, tylko leniwa kosmetyczka nie powiedziała, że ​​mam trądzik różowaty (i nie było ani jednego leniwego). Z góry znam kolejność wydarzeń, kiedy kładę się na kanapie. Lekarz zdejmie teraz makijaż. Twarz zaczerwieni się, a ona powie: „Czy wiesz, że masz trądzik różowaty?” Milczę i czekam. Dziesięć sekund później: „Czy wiesz…”

Ale mam tylko jedno przezroczyste naczynie - w pobliżu skrzydełka nosa. I nie mogę się dowiedzieć, czy czas coś zrobić? A jeśli tak, to co? ”

Po prawej stronie znajduje się fundament. Po lewej stronie twarz oczyszcza się mlekiem. Zaczerwienienie ustępuje w ciągu 10-15 minut po praniu, ale chcę wiedzieć, czy to normalne?

Dr Yulianna Kulturbaeva: Lena ma reaktywną skórę, która reaguje na temperaturę wody i dotyk. Łagodny trądzik i trądzik różowaty wokół skrzydeł nosa i na policzkach. Historia atopowego zapalenia skóry. Przyszła do kliniki na czas, bo bez profilaktyki trądzik różowaty będzie rósł.

Zwykle ludzie nie przywiązują wagi do lekkiego zaczerwienienia i zwracają się do kosmetyczki, gdy naczynia są już uwidocznione na twarzy. Lub dowiadują się o trądziku różowatym / trądziku różowatym, kiedy przychodzą na lifting. W tym momencie sytuacja zaczęła się z powodu niewłaściwych zabiegów kosmetycznych i pielęgnacji domowej. Przed rozpoczęciem terapii przeciwstarzeniowej musisz zająć się naczyniami.

Trądzik narusza barierę ochronną skóry. Czyni ją wrażliwą. BBL można ustawić na tryb Forever Clear za pomocą filtrów światła. Światło o określonej długości fali przerywa łańcuch hamowania bakterii propionibacterium acnes. Czyli w ramach jednej procedury, zmieniając filtry, będziemy pracować z dwoma problemami: trądzikiem i naczyniami krwionośnymi. Naczynia zapewniają ukrwienie gruczołów łojowych. Działając na nie zmniejszamy między innymi wydzielanie tłuszczu oraz jego jakość, jego pH.

Jeśli oprócz trądziku różowatego martwisz się podobnie jak Lena o trądzik, to produkty przeciw zaczerwienieniom nadal powinny stanowić podstawę domowej pielęgnacji. Można do nich podłączyć leki przeciwbakteryjne, retinoidy, serum przeciw elementom zapalnym. Pożądane jest, aby kosmetolog pomógł zbudować ten system..

Nie zaleca się stosowania kwasów podczas wykonywania zabiegów fotograficznych, ponieważ zwiększają one wrażliwość skóry.

Czego jeszcze powinieneś unikać? Wszelkie traumatyczne zabiegi: sprzyjają rozszerzaniu naczyń krwionośnych i proliferacji koloterali (naczynek włosowatych cienkich gałęzi), które ostatecznie przejdą przez skórę. W sumie wykreślamy: laserowe odnawianie powierzchni, mezoskootery, aktywny peeling, twarde peelingi, intensywne masaże i rozgrzewające maski.

Wizyta na Lena: 3 zabiegi BBL.

Za kilka miesięcy opowiemy o wynikach kuracji. Ale jeśli cierpisz na podobne objawy i nie wiesz, co to jest - trądzik różowaty lub trądzik różowaty, a także nie wiesz, co z tym zrobić, radzimy nie wahać się: jeśli w najbliższej przyszłości rozpoczniesz cykl fototerapii trądziku różowatego, wystarczy, że skończysz go przed latem.

Ceny zabiegów BBL do usuwania naczyń:

  • cała twarz - 15000 rubli.,
  • policzki - 8000 rubli.,
  • nos - 5000 rubli.
  • św. Vorontsovskaya, 20. Tel.: +7 (495) 021-14-95.
  • św. Khamovnichesky Val, 36. Tel.: +7 (495) 021-15-95.

Żyj ze skórą problematyczną i trądzikiem różowatym. Część 2 - o trądziku różowatym

Niedawno mówiłem o samodzielnie wypracowanych zasadach pielęgnacji skóry problemowej (tutaj). Jak już powiedziałem, moja skóra jest podatna nie tylko na trądzik, ale także na trądzik różowaty i pora o tym porozmawiać.

Couperose

Niestety, wiele osób wie, czym jest trądzik różowaty. Ta dolegliwość obejmuje dość dużą warstwę ludzi, którzy z reguły mają jasną karnację..

Dla tych, którzy nie wiedzą:

trądzik różowaty to choroba związana ze zwiększoną przepuszczalnością i kruchością ścian naczyń włosowatych, której towarzyszy pojawienie się na skórze (w tym twarzy) tzw. pajączki, sieć naczyniowa

Najczęściej trądzik różowaty powoduje czysto kosmetyczne uszkodzenie osoby, jednak jeśli nie jest leczony, staje się prawdziwym problemem, który ma wiele negatywnych konsekwencji:

  • zwiększona wrażliwość skóry twarzy;
  • sucha skóra;
  • zakłócenie dopływu składników odżywczych do skóry, co prowadzi do jej przedwczesnego starzenia;
  • rozwój naczyniowego trądziku różowatego.

To wszystko oczywiście nie jest powodem do paniki..

Niedawno zaczerwienienie twarzy zaczęło się pogarszać i przeszedłem z fazy oczekiwania do fazy aktywnej akcji.

Tak więc, aby zapobiec rozwojowi i leczeniu istniejącego trądziku różowatego, opracowałem następujący schemat:

1) Wizyta u kosmetologa;

Tak, to kosmetolodzy zajmują się tą chorobą i najlepsze, co mi przyszło do głowy, to skonsultowanie się z kosmetologiem z wykształceniem dermatologicznym.

Na przyjęciu zadałem mu wiele pytań, z których poznałem wskazania i przeciwwskazania dla osób ze skórą skłonną do trądziku różowatego.

Ogólnie rzecz biorąc, całe leczenie trądziku różowatego sprowadza się do prowadzenia stylu życia, który zapobiega jego pojawieniu się i eliminacji istniejącego trądziku różowatego.

Po krytycznym przetworzeniu otrzymanych informacji zdecydowałem nie chowaj się przed czasem zostaw sport w swoim życiu i pozwól sobie od czasu do czasu na pikantne jedzenie i gorące napoje.

Sprawdziłem na sobie wszystkie inne punkty i przekonałem się o ich skuteczności.

2) Rozpocznij naukę receptur i składników kosmetyków;

Dużo czytałam o trądziku różowatym i dowiedziałam się, że w kosmetykach są naturalne i syntetyczne składniki, które wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, poprawiają krążenie lub w inny sposób mają zbawienny wpływ na skórę z trądzikiem różowatym.

Wymienię najbardziej skuteczne (w rzeczywistości jest sporo takich składników):

  • Retinaldehyd (witamina A w postaci aldehydu);
  • Wyciąg z wina (wyciąg z wina);
  • Palmitynian witaminy A / palmitynian retinylu (inna forma witaminy A);
  • Alfa bisabolol (alfa bisabolol);
  • Rutyna (rutyna);
  • Witamina C w różnych formach;
  • Ekstrakt Hypericum Perforatum (wyciąg z dziurawca zwyczajnego);
  • Centaurea Cyanus Flower Water (hydrolat bławatka);
  • Woda z liści miłorzębu japońskiego (hydrolat z ginkgo biloba);
  • Ekstrakt z hematytu (wyciąg z hematytu);
  • Eskulozyd (eskulina);
  • German Chamomile (niemiecki wyciąg z rumianku);
  • Betula alba (wyciąg z białej brzozy);
  • Vaccinium Myrtillus Seed Oil (olej z nasion borówki);
  • Aniba rosaeodora (olejek z drzewa różanego)
  • Ekstrakt z owoców / liści Coriandrum Sativum (wyciąg z kolendry).

Po dość długich poszukiwaniach stworzyłem dla siebie listę produktów do twarzy, które zawierają potrzebne mi składniki.

Np. Nie tak dawno pisałem o maseczkach z liści borówki Goodal (link do postu):

Goodal Blueberry Infused Water Łagodna maska ​​w płachcie

Zawierają dwa składniki, które wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i ogólnie mają dobry skład..

Belweder Creme lissante contour des yeux au gluconolactone

W przyszłości planuję pokryć środki z mojej listy, gdy tylko wyrobię sobie o nich opinię..

3) Nie opalać się i nie stosować sanskryny przez cały rok;

Zauważyłem, że słońce ma najbardziej negatywny wpływ na stan mojego trądziku różowatego..

Faktem jest, że długotrwała ekspozycja na słońce znacznie podnosi temperaturę skóry, dosłownie ją smaży. Prowadzi to do silnego rozszerzenia naczyń krwionośnych, które w przypadku skóry z trądzikiem różowatym jest obarczone ich zniszczeniem, a następnie krwotokiem..

Na przykład tego lata przypadkowo znalazłem się w sytuacji, w której musiałem spędzić około godziny w pełnym słońcu w południe. To pogorszyło istniejące statki, ale pojawiły się również nowe małe!

Pomimo tego, że nosiłam ochronę 50 SPF, czynnik negatywny jest bardzo mocny, więc lepiej schować się przed słońcem.

4) Unikaj kosmetyków z alkoholem w składzie;

Produkty zawierające alkohol natychmiast wpływają na skórę z trądzikiem różowatym: krew gwałtownie do niej pędzi, staje się gorąca, wszystko to niszczy już delikatne naczynia.

Teoretycznie można używać kosmetyków na bazie alkoholu, jeśli np.alkohol znajduje się na końcu składu lub w płynie do płukania.

To samo dotyczy dezynfekcji skóry przed jakimkolwiek zabiegiem: lepiej używać produktów bezalkoholowych, na przykład nadtlenku wodoru.

5) Uprawiaj sport z umiarem;

Zauważyłem, że jeśli trenujesz bez ciężarów, sport wzmacnia nawet ściany naczyń krwionośnych, az biegiem czasu twarz w ciągu dnia staje się mniej czerwona..

Ale do treningu warto podłączyć poważne ciężary, sytuacja bardzo się pogarsza.

Dodatkowo, jeśli trening jest bardzo aktywny, twarz robi się czerwona i gorąca, dlatego specjalnie zabieram ze sobą wstępnie schłodzoną mgiełkę, która pomaga obniżyć temperaturę skóry.

6) Usuń już pojawiające się naczynia.

To bardzo ważny punkt leczenia. Jeśli nie usuniesz już pękniętego naczynia, może to prowadzić do wzrostu zmiany, pojawienia się guzków na skórze, a następnie blizn, jeśli zostanie usunięte zbyt późno. Niestety w tej chwili istnieje tylko taka metoda leczenia, która hamuje wzrost trądziku różowatego i usuwa już rozwinięty.

Istnieje kilka sposobów ich usunięcia:

  • fotouklerujące;
  • elektrokoagulacja;
  • usuwanie laserem;
  • krioterapia.

! Najbardziej skuteczna metoda usuwania zostanie wybrana przez kosmetologa.

Od około 10 lat miałem małą pajączkowatą żyłę na nosie. W wieku 22 lat zaczął rosnąć, aw wieku 28 lat zdecydowałem się go natychmiast usunąć. Razem z nią usunęli naczynia na skrzydłach nosa..

Zrobiłem to w klinice za pomocą koagulacji laserowej, jest to chyba najczęstsza metoda.

Istota zabiegu polega na tym, że poprzez wystawienie na działanie wiązki laserowej o wymaganej długości naczynie jest sklejane ze sobą w wyniku koagulacji napromieniowanej hemoglobiny, a następnie ustępuje.

Zrobiłem w klinice 2 zabiegi na aparacie Cynosure Elite + i mam jeszcze kilka, aby całkowicie usunąć naczynia, które nie odeszły od razu.

W trakcie tego procesu pojawiają się bolesne odczucia, jak na przykład nakłucie grubą igłą dość mocno, ale szybko mijają.

Niemniej jednak wynik jest teraz bardzo dobry..

Wcześniej 2 razy usuwałem gwiazdkę innym urządzeniem w salonie kosmetycznym i wróciło prawie od razu, choć trochę się zmniejszyło.

Dla jasności przedstawiam kilka zdjęć z różnych lat..

Przed wszystkimi zabiegami: widoczny jasnoczerwony guzek Po 2 zabiegach w gabinecie kosmetycznym: gwiazdka zmniejszyła się, ale nieznacznie Po 2 zabiegach w klinice i odpowiedniej pielęgnacji

Teraz aparat z trudem może naprawić miejsce, w którym kiedyś znajdowała się gwiazdka. To duży postęp, wcześniej na jego miejscu znajdowała się jasnoczerwona plama, która nie była zasłonięta żadnymi warstwami korektorów, dodatkowo została podniesiona guzkiem. Teraz pozostaje tylko ledwo widoczna plama wieku, guzek wygładził się.

Reszta moich przedsięwzięć sprowadza się do sprawdzonych zaleceń kosmetyczki:

  • Myję tylko ciepłą wodą;
  • nie pić ani nie jeść zbyt gorąco;
  • Wykonuję tylko bezpieczne zabiegi kosmetyczne

Podsumowując obie części, mogę powiedzieć tylko jedno: bez względu na to, jak trudna jest Twoja sytuacja, wszystko jest w Twoich rękach.

Już teraz możesz zacząć podejmować kroki, aby poprawić swoje życie.!

Dziękuję wszystkim, którzy go opanowali życzę piękna i perfekcji :).